مسجد محمد رسول‌ الله

Mohammad Rasul-Allah Mosque

گزارش خطا
معمار مسئول : اشکان قشقایی، سمانه متقی پیشه، پویا رنجبر
مدیر پروژه :

حسین منجذب

نوع پروژه : داخلی

کارفرما از معماران و طراحان خواسته تا یک مسجد با حداکثر ظرفیت در محل طراحی کنند که توسط درختان کهنسال 70 ساله و خیابان های اصلی بیمارستان احاطه شده است.

برچسب ها
برچسب ها :
مسجد مجله هنر معماری مذهبی - عبادی فارس شیراز معماری جمهوری اسلامی اشکان قشقایی سمانه متقی پیشه پویا رنجبر دوسالانه گروه معماری پایا پایرنگ

تیم پروژه

کارفرما | بهره‌بردار :

مرکز آموزشی-درمانی نمازی/مدیریت وقت:رضا جویبار

نظارت :

شقایق عاشوریان

تیم اجرایی (مدیر، همکاران) :

محمدرضا افتخاریار، علیرضا افتخاری یار

سازه (طراحی، اجرا) :

سعید سعادت

تأسیسات الکتریکی (طراح، مجری) :

حمید رضا شمس الدین

تأسیسات مکانیکی (طراح، مجری) :

محمد علی رنجبر

عکاس : سمانه متقی پیشه، احمد میرزایی
تیم طراحی | همکاران پروژه :

عطیه کشاورز، حامد اخوی زادگان، آرش حسین زاده، ایلا کبگانی

اطلاعات کلی

سال : 1395/2016
دوره تاریخی : جمهوری اسلامی
کاربری : مذهبی - عبادی، مسجد
مساحت پروژه : 2750 مترمربع
آدرس : ایران، فارس، شیراز ، مرکز آموشی درمانی نمازی

شرح

ایده اصلی طراحی در قالب چهار چالش شکل گرفت: 1. حداکثر طرفیت برای اقامه نماز، 2. حفظ درختان اطراف، 3. نزدیکی به محور اصلی پیاده رو و 4. احیای سالن دعا و مناجات قدیمی. در مرحله اول، با توجه به شرایط پروژه، الگوی مسجد بدون حیاط در نظر گرفته شد؛ چرا که کل مسجد بین انبوهی از درختان قرار گرفته است. در ادامه با توجه به قدیمی بودن سالن اقامه نماز و به عنوان بخشی از تاریخ سایت، طرح جدیدی از گنبد را تشکیل دادند.

دو ورودی برای این مسجد در نظر گرفته شده که توسط رواق – که یک عنصر مهم در طراحی مساجد ایرانی محسوب می شود – به یکدیگر اتصال داده شده اند. دیوار آجری رواق علاوه بر ایجاد ارتباط بصری مناسب، مسجد را با گذرگاه شلوغ پیوند داده است. در ادامه در کنار ورودی ها و دو طرف گنبد، دو مناره با ظاهری چرخشی طراحی شده اند که نماد مسجد می باشند.

سیرکولاسیون بنا بدین صورت است که نمازگزارن با عبور از یک فضای باز و پس از آن فضای نیمه باز، وارد مسجد می شوند که الگوهایی از معماری سنتی ایرانی به چشم می خورد. در این میان در بعضی از بخش های نما از این الگو ها به عنوان رابط مناسبی برای ورود نور طبیعی به داخل استفاده شده است و نمای ساختمان از متریال سنگ پوشیده شده که ظاهری سنگین، با وقار، ساده و قوی به بنا بخشیده است.