مجموعه ورزشی آرارات
Ararat sport complex
استادیوم ورزشی باشگاه آرارات، بزرگترین اثر اجرا شدهی رُستُم در خاک ایران است که با همکاری برادر او، روبیک وسکانیان، به سرانجام رسیده است.
تیم پروژه
مجموعه فرهنگی آرارات
روبیک وسکانیان
اطلاعات کلی
شرح
زمین مجموعه بیش از ۶۶,۰۰۰ مترمربع وسعت داشت که با هدف توسعهی ورزش، به ۷۴,۰۰۰ مترمربع افزایش یافت. برای طرح این مجموعه، مطابق با استانداردهای روز جهان، تنها برای ساخت استادیوم، ۸ ماه به مسطحسازی زمین مشغول بودند. رُستُم این بنا را اینگونه شرح میدهد:
«استادیوم آرارات در شرق منطقهی ونک در تهران قرار گرفته است. شیب متوسط محوطه از شمال به جنوب ۴ درصد و اختلاف سطح به ۱۵ تا ۱۷ متر میرسد. فضاهای ورزشی استادیوم تشکیل شده است از:
الف) زمین فوتبال به گنجایش “۱۰۰۰۰ نفر” با جایگاه مخصوص، پیست دو و میدانی، محل پرتاب دیسک، نیزه، وزنه، پرش طول، پرش ارتفاع و پرش با نیزه، رختکن، سرویسها و فضاهای لازم دیگر
ب) سالن سرپوشیده در دو طبقه: طبقهی همکف شامل ورودی، سالنهای بزرگ برای ورزشهای سبک و رستوران؛ طبقهی اول، شامل سالن مربوط به زمین بسکتبال به گنجایش ۱۵۰۰ نفر [زمین ورزش با ابعاد استاندارد المپیک برای رشتههای بسکتبال، والیبال، تنیس، بوکس و بخش هنرهای رزمی] فضاهای باز، شامل استخر شنای بزرگ به ابعاد ۱۵×۳۰/۳۳ متر با دایو ۳ و ۵ متری؛ استخر شنای کوچک به ابعاد ۲۲×۱۰ متر برای کودکان [به همراه مسیر ویژهی پیشآهنگی و فعالیتهای بدنسازی]»
آنچه که مشخص است این است که سایت این مجموعه از دو قرن پیش به قبرستان ارامنه اختصاص داشته که به دلیل همخوانی بیشتر با پارک ملت و باشگاه انقلاب (کلوپ پهلوی سابق) بنا به پیشنهاد محمدرضا شاه پهلوی، به کاربری جدید تغییر عملکرد میدهد. اکثر بناهای این سایت از جنس بتن اکسپوز، آجر و شیشه هستند و معمار تمایلی به ماجراجویی فرمی یا دور شدن از منطق سازهای ساخت چنین مجموعههایی، بجز در کلیسای کوچک آن، نداشته است. این مجموعه در حد المپیک طراحی شده بود و افتتاح آن، برد تبلیغاتی فراوانی را برای حکومت وقت داشته است. هماکنون نیز برگزاری المپیک ارامنه در این مجموعه، با حضور ورزشکاران ارمنی سراسر کشور و کشورهای ارمنستان و گرجستان، باعث فخر مسئولین است. اتفاقی که گاه به گاه با اعتراض شدید کشور ارمنستان و حتی کارشکنی در حضور ورزشکاران آن کشور مواجه میگردد. بههرحال مجموعهی ورزشی آرارات تهران تاکنون میزبان ۴۸ دوره از المپیک ارامنه بوده است. بخشهای فرهنگی مجموعه در زمان اجرا به دلیل کمبود بودجه اجرا نشدند و متأسفانه امروز بناهای نه چندان فاخر و هماهنگ با روح اصلی بنا جای آنها را گرفته است.
عظیمی حسن آبادی، علیرضا. (1398). معماری و آثار هنری رستم وسکانیان، تهران: نشر هنر معماری قرن