گالری چند عملکردی در تهران

Multifunctional Gallery Space in Tehran

گزارش خطا
معمار مسئول : کاظم کیهانی
نوع پروژه : داخلی

این فضای نمایشگاهی چندمنظوره باهدف گردآوری آثار هنر و معماری معاصر ملی و بین‌المللی، دریکی از باغات قدیمی ساخته‌شده است.

تیم پروژه

تیم اجرایی (مدیر، همکاران) :

صدرا کیهانی

حسین زنگنه، احمد شانسوری، صیف الله نصیری، وزیر سکندری

اطلاعات کلی

سال : 1395/2016
دوره تاریخی : جمهوری اسلامی
کاربری : فرهنگی، گالری
مساحت پروژه : 225 مترمربع
آدرس : ایران، تهران

شرح

منطقه اوین یکی از قدیمی‌ترین مناطق شهری تهران است؛ منطقه‌ای که طی چند دهه گذشته از رونق عظیم ساخت‌وسازها سالم به دربرده. هدف طراحی گالری چندمنظوره با معماری ایرانی، مقابله با انقباض و محو شدن محلات داخلی شهر تهران بوده است. زیرا در طول سه دهه گذشته به دلیل افزایش ناگهانی جمعیت محلات قدیمی در بافت مجاور منحل شده‌اند.

این گالری چندمنظوره در شمال شهر تهران، نزدیک به زندان اوین واقع‌شده است، جایی که دارای باغات و زمین‌های کشاورزی زیادی بوده و دید خوبی به کوه‌های البرز دارد. 

معماری این ساختمان نتیجه اصول و قواعد خاصی است که در طول روند ساخت‌وساز موردتوجه قرارگرفته و درروند طراحی و معماری پروژه تأثیر بسزایی داشت. معماری ساختمان ساده و با الهام از بافت و مواد استفاده‌شده در ساختمان‌های منطقه بوده است. همچنین ساختمان این گالری با رویکردی متفاوت‌تر از برخی سازه‌های معاصر که در طراحی شهری به چشم می‌خورد ساخته‌شده است.

ساختار و معماری این گالری چندمنظوره، با الهام از ساختار سنتی باغ‌های ایرانی(کوشک) می‌باشد. بر اساس پلان کوشک، فضاها و عناصر مختلف بر اساس اهمیت، ارزش کارکردی و بسیاری از عوامل دیگر در کنار هم قرارگرفته‌اند. این ویژگی در طراحی اغلب باغ‌های ایرانی به‌خوبی دیده می‌شود. سلسه‌مراتب در باغ‌ها از سردر ورودی یا گاهی میدان و آب‌نمایی در بیرون باغ (جلوخان) شروع و با گذشتن از هشتی و محور اصلی به کوشک باغ می‌رسد به همین دلیل حجم پایین گالری چندمنظوره متقارن بوده و ورودی در وسط هر چهار طرف قرارگرفته است. مرکز اصلی نمایشگاه از پنج بخش تشکیل‌شده که در امتداد هر محور قرارگرفته‌اند.

درحالی‌که طراحی پلان این گالری چندمنظوره شبیه به کوشک می‌باشد اما دارای فضای نمایشگاهی بی‌نظیری است. ایده طراحی این فضای نمایشگاهی از یک مکعب سفید بالینی باقابلیت نفوذ متریال محلی منطقه می‌باشد. همچنین ورودی‌های گالری در جهت باغ باز می‌شوند و با توجه با طراحی بی‌نظیر سایت امکان گشت‌وگذار در محیط باغ فراهم‌شده است. در طول ساخت‌وساز، دو درخت کاج قدیمی ۱۰۰ ساله در سایت گالری باقی‌مانده‌اند که درون فضای گالری به چشم می‌خورند و با معماری و هنرمندی خاص و منحصربه‌فرد، طبیعت نیز به محیط داخلی گالری آورده شده است. این رویکرد باعث می‌شود که ساختمان نه‌تنها به‌عنوان محل نمایشگاهی بلکه یک فضای راحت برای بحث و گفتگو باشد.

منابع اینترنتی :

https://www.archdaily.com