طرح پیشنهادی موسی عزیزی برای مسابقه طراحی پلاسکوی نو

Porposal of Mousa Azizi for New Plasco Design Competition

گزارش خطا
معمار مسئول : موسی عزیزی
نوع پروژه : داخلی

در سال ۱۳۴۱ پلاسکو در بافت تهران با الگویی غربی سربر آورد، الگویی مدرن که با بازارهای ایرانی قبل از خود بیگانه بود، می توان این بنا را به عنوان سرآغازی بر رویش سایر مجتمع‌های تجاری با الگوی مدرن تا به امروز دانست. در سال ۱۳۹۷ پلاسکوی جدید می خواهد مجددا ساخته شود، آیا الگوی غلطی را که خود آغازگرش بوده ادامه خواهد داد؟ یا پلاسکوی جدید دوباره سرآغازی دیگر را برای آیندگان پیشنهاد خواهد داد؟ طرح حاضر پیشنهاد الگویی معاصر از بازار ایرانی در قامت یک بنای عمودی خواهد بود.

برچسب ها
برچسب ها :
تهران معماری جمهوری اسلامی تجاری موسی عزیزی New Plasco Design Competition پلاسکو مسابقه طراحی پلاسکوی نو Mousa Azizi

گالری

تیم پروژه

تیم طراحی | همکاران پروژه :

سعید فهیم پور، ساناز گودرزی، پریسا قربانی، زهرا حیاتی

اطلاعات کلی

سال : 1397
دوره تاریخی : جمهوری اسلامی
کاربری : تجاری
آدرس : ایران، تهران

شرح

در سال ۱۳۴۱ پلاسکو در بافت تهران با الگویی غربی سربر آورد، الگویی مدرن که با بازارهای ایرانی قبل از خود بیگانه بود، می توان این بنا را به عنوان سرآغازی بر رویش سایر مجتمع های تجاری با الگوی مدرن تا به امروز دانست در سال ۱۳۹۷ پلاسکوی جدید می خواهد مجددا ساخته شود، آیا الگوی غلطی را که خود آغازگرش بوده ادامه خواهد داد؟ یا پلاسکوی جدید دوباره سرآغازی دیگر را برای آیندگان پیشنهاد خواهد داد؟ طرح حاضر پیشنهاد الگویی معاصر از بازار ایرانی در قامت یک بنای عمودی خواهد بود.

هنگامی که امروز به فضاهای تجاری اشاره می شود، به طور عمده جنبه اقتصادی آن مطرح می شود، در حالی که در گذشته بازار ها که فضای داد و ستد آن روزگاران محسوب می شدند، نقش اجتماعی و شهری آن بسیار بیشتر از امروز اهمیت داشت و چون اخبار و اطلاعات غالبا به صورت شفاهی انتقال می یافت، بازار مرکز انتشار اخبار و اطلاعات بود در حالی که امروز تنها به عنوان یک مرکز داد و ستد مورد توجه قرار دارد. در واقع می توان گفت که امتداد بازار فضایی یگانه در شهر به شمار می رفت که اکثر فعالیت ها و فضاهای عمومی وشهری به طور مستقیم و یا غیر مستقیم با آن مرتبط بود، لذا کارکرد اجتماعی بازار در شهر بسیار با اهمیت تلقی می شده است و بازار نقشی فراتر از محلی صرف برای تجارت داشته است.

محور های حرکتی بازار های ایرانی به عنوان اتصال دهنده نقاط عمده عمل می کردند که مردم در حین گذر از این محور هاما یحتاج معیشتی خود را نیز تهیه می کردند، در واقع بازار به عنوان بخشی از فضاهای عمومی شهری عمل می کرده به گونه ای که محور حرکتی بازار یک پیاده راه عمومی شهری تلقی می شده است.

با الگو از بازارهای ایرانی سازماندهی فضاها در راستای محوری حرکتی در امتداد بنا ایجاد گردید، محوری حرکتی که در امتداد پیاده راه شهری به درون بنا نفوذ پیدا می کند و خود نیز تبدیل به بخشی از فضاهای عمومی شهری می شود. در گام بعد با قرار گیری چند لکه عمده شهری در طول این راستا این محور حرکتی پویاتر می گردد، فضاهای حرکتی بازار پلاسکو بخشی از شهر و بدون مرز گذاری با شهر خواهد بود.


منابع اینترنتی :

http://www.newplasco.com