ساختمان سفارت و اقامتگاه سفیر ایران در تفلیس گرجستان

Embassy of Iran in the Tbilisi Georgia

گزارش خطا
شرکت معماری : مهندسین مشاور باوند
نوع پروژه : خارجی

ساختمان سفارت و اقامتگاه سفیر در زمینی واحد مورد نظر بوده که به دلیل وجه عمومی خدمات کنسولی و سفارت با وجه خصوصی و اقامتگاه سفیر و تفکیک منطقی این دو از یکدیگر دقت زیادی را در برنامه‌ریزی و جانمایی ساختمان‌ها طلب می‌کرده است.

برچسب ها
برچسب ها :
اداری - دولتی معماری جمهوری اسلامی سفارتخانه ایرج‌ کلانتری‌ طالقانی مهندسین مشاور باوند تفلیس

تیم پروژه

کارفرما | بهره‌بردار :

وزارت امور خارجه

سازه (طراحی، اجرا) :

بهروز حکیم

تأسیسات الکتریکی (طراح، مجری) :

صابون چی و همکاران

تأسیسات مکانیکی (طراح، مجری) :

صابون چی و همکاران

تیم طراحی | همکاران پروژه :

امیرحسین لطفی، لیلا عشق زاده، نوید ورزقانی

اطلاعات کلی

سال : 1380 - 1382/2001 - 2003
دوره تاریخی : جمهوری اسلامی
کاربری : اداری - دولتی، سفارتخانه
مساحت پروژه : 2200 مترمربع
وب سایت : tbilisi.mfa.ir/
آدرس : گرجستان ، تفلیس

شرح

زمین طرح در جنوب غربی شهر تفلیس، مجاور پارک که مکانی تفریحی است و گوشه‌ای از آن به دریاچه‌ای کوچک منتهی می‌شود، قرار دارد و در سمت شرقی زمین، یک ورزشگاه سی هزار نفری واقع شده است. زمین سفارت اوکراین در ضلع غربی و ساختمان سفارت روسیه روبه‌روی ان قرار دارد. از این‌رو موقعیت مکانی آن در بافت شهر مطلوب است. مساحت زمین طرح 6287 متر مربع است و به شکل مستطیلی نامنظم در امتداد خیابان اصلی قرار دارد و به استثنا یک بخش نسبتا مسطح، مرکز آن دارای توپوگرافی ناهمواری است. اختلاف ارتفاع بالاترین نقطه تا پایین‌ترین نقطه زمین به 9 متر می‌رسد.دید و منظر از دورون زمین به سمت شهر کاملا مناسب است.

ساختمان سفارت و اقامتگاه سفیر در زمینی واحد مورد نظر بوده که به دلیل وجه عمومی خدمات کنسولی و سفارت با وجه خصوصی و اقامتگاه سفیر و تفکیک منطقی این دو از یکدیگر دقت زیادی را در برنامه‌ریزی و جانمایی ساختمان‌ها طلب می‌کرده است. در جانمایی فعالیت‌ها، بخش کنسولی، عمومی، اداری و خدماتی سفارتخانه در یک ساختمان با مساحت حدود 2200 متر مربع و منزل خصوصی سفیر و بخش پذیرایی و تشریفات در ساختمانی مجزا با مساحت تقریبی 1018 متر مربع و یک بنای ورودی برای پذیرش و اطلاعات با مساحت 90 متر مربع پیش‌بینی شده است.

دو ساختمان سفارت و اقامتگاه با آرایشی خطی در امتداد محور اصلی زمین قرار گرفته‌اند. بخش کنسولی که رفت ‌و آمدهای عمومی بیشتری دارد، در جناح شرقی ساختمان سفارت و با دسترسی مجزا طراحی شده و فضاهای اصلی سفارت با ضریب امنیتی بیشتر در بخش غربی بنا استقرار یافته‌اند. در فاصله‌ای از آن نیز ساختمان اقامتگاه سفیر و بخش‌های مرتبط به آن در منتهی‌الیه غربی سطح هموار زمین جانمایی شده‌اند. ساختمان‌ها در نمای شمالی و رو به خیابان اصلی حجم‌هایی یکپارچه دارند و دیوارها به مانند سازه‌های باربر عمل می‌کنند، ولی نمای جنوبی شفاف است و آزادانه در معرض تابش نور آفتاب و چشم‌انداز شهر قرار دارد. تأمین نور طبیعی فضاهای داخلی از طریق نورگیرهای سقفی که در بالای راهروی اصلی قرار دارند، انجام می‌پذیرد. ورودی اصلی به محوطه در مقابله ورودی ساختمان سفارت واقع است، اما وروردی کنسولگری در مرز شرقی زمین و ورودی به اقامتگاه در بخش غربی پیش‌بینی شده است. بنابراین مسیرهای ورودی سواره و پیاده بر محور خطی ساختمان‌ها عمود می‌شوند و کانون‌هایی را به وجود می‌آورند که حرکت و پویایی را به ذهن متبادر می‌سازند. ساختمان مجاور ورودی به بخش اطلاعات، نگهبانی و استراحتگاه رانندگان اختصاص یافته است.

مسیر سواره اتومبیل‌ها را به پارکینگ ساختمان هدایت میکند و مسیر پیاده به ورودی اصلی ساختمان سفارت منتهی می‌شود. از شیب طبیعی زمین که جهت شمال به جنوب دارد در طراحی استفاده شده است تا حجم ساختمان زیاد بزرگ نشود و در عین حال از نور و منظر جنوبی بهره ببرد. سفارت از سمت شمالی دو طبقه و از سمت جنوبی سه طبقه است. و طبقه زیرین که در زیرزمین محصور است، به آن اهمیت سازه‌ای نیز می‌دهد. در مرکز ساختمان سفارت یک فضای وروردی بزرگ برای مکث و تقسیم مسیرهای ارتباطی طراحی شده است که در طبقه همکف تا نمای جنوبی امتداد می‌یابد و منظره شهر را در چشم‌انداز قرار می‌دهد. در اقامتگاه، بخش پذیرایی و ملاقات‌های رسمی و فضاهای وابسته، پیرامون یک گودال باغچه آرایش یافته‌اند. سالن تشریفات و غذاخوری این بخش رو به سوی جنوب دارد و بالکونی در مقابل ان تعبیه شده است.

دیگر پروژه های معمار

منابع اینترنتی :

http://www.bavand-architects.com/

منابع مکتوب :

مسعود، امیربانی. (1391). معماری معاصر ایران در تکاپوی بین سنت و مدرنیته: تهران: نشر هنر معماری قرن.